The Happiest Place in Manchester

Manchester

In just over a month, Concorde BGW turned an old bar in Manchester into the new Foundry Project which provides an industrial themed all day drinking and dining experience.  In fact, the company behind it had simply taken the proactive decision to rebrand their old bar known formerly as Bluu and relaunch as Foundry Project. There are already sites in Harrogate and Edinburgh, and while there are similarities between the venues, each has its own unique style.

[ + read more ]
Client
Marstons Pub Co
Location
Manchester
Category
Restaurant and Bars Garden
Completed
November 2018
Photographer

The Foundry Project in Manchester’ storyline is based on “Hudson Orly and his lady, Sadie Scout are about to celebrate the opening of the happiest place in Manchester.” The pair are pictured riding the FP’s ‘Fizz-anator’ - a bottle of champagne that has been redesigned with the Foundry Projects industrial themed branding. 

The most prominent feature is the new Estrella tank that dominates a space close to the entrance. The first of its kind in the UK, it promises the perfect pint and is set to be a unique selling point, providing the only draught lager in Foundry Project.

The majority of the work to the 2 storey, 142 cover site was cosmetic with new furniture, lighting and decorations added to the ground floor and basement. The restaurant had part of the existing bar removed to create space for a new pizza oven bringing the Foundry Project in line with the current market trend of restaurants serving a ‘street food’. 

A section of existing booths were removed from the restaurant area to allow for a new shipping container seating area. The open shipping container provides separate seating and somewhere for larger dining groups to go.

Using exposed brick, imprinted concrete, large graffiti artwork to the walls and timber and metal cladding has added to the sites industrial persona but has more purposely been used to help segregate the large open spaces. 

Reclaimed timber to the floor and bar area has infused the venue with texture, character and rustic appeal, whilst being the perfect material to compliment contemporary features.

Due to the listed status of the building planning permission was obtained for both internal external changes. The site benefits from a further 56 covers outside with a free-standing structure decorated with lighting and planting.

Overall, the venue has been refitted and rejuvenated, bringing it in line with the other Foundry sites but with unique elements that are specific to the Manchester location.

[ - close ]
The Foundry project Manchester - Designed, Built and Furnished by Concorde BGw
The Foundry project Manchester - Designed, Built and Furnished by Concorde BGw
The Foundry Project Manchester bar area
The Foundry Project Manchester bar area
The Foundry Project Manchester seating
The Foundry Project Manchester Bar
The Foundry Project Manchester Shipping Container
The Foundry Project Manchester Bar
The Foundry Project Manchester Outside
Loading...