The Bay Horse

Rotherham

The Bay Horse is a traditional village pub on the Rotherham Round Walk and the Trans-Pennine Trail. The pub closed for 2 weeks to allow for its complete refurbishment. The client wanted to keep up with the times by creating an apt country pub that is worth leaving the city for.

[ + read more ]
Client
EI Group
Location
Rotherham
Category
Pub
Services
Design & Build
Completed
March 2019

Inside, The Bay Horse still has a traditional feel with dark wooden furniture, exposed wooden beams, dado panelling and open fires, but it’s been brought up to date with a fresh decor. 

This building is approximately 250 years old, despite this the building isn’t listed and permissions to make changes were not needed. Before any works were completed on site an asbestos survey was undertaken. A small amount of asbestos was discovered and removed prior to Concorde BGW starting on site. 

The bar was to remain at the heart of the pub, with the introduction of better sales displays through the use of new bar back fittings and a full height bottle cooler. Artisan blue tiles and hints of brass in the feature pendants adds to the aesthetics. The beauty of brass is that it brings instant opulence to a room and can easily be used in a traditional design scheme. 

The bar front received new timber cladding which was decorated to suit the new internal scheme. The Farrow & Ball off-Black paint contrasts beautifully against the solid oak flooring laid throughout. 

The client wanted a pub that was the perfect location for walkers and their four-legged friends. If the artwork on the wall wasn’t enough; “Dogs welcome, people tolerated, children must be kept on leads” then the cosy seating area, possibly the best in the house, next to the fire, is dedicated to dogs as their place of rest.  

Allowing for muddy boots and dirty dogs has influenced the seating material, flooring choices and décor with more forgiving, moody colours used in the snug which is now the perfect place to kick of your boots and enjoy a pint! 

The dining area can now being used to its full potential boasting 32 covers. A selection of new fixed seating bays was constructed to give the site a more structured feel.

The publican supplied their own furniture, lighting and bric-a-brac throughout the site but was produced to the design specifications. These items add the finishing touches to what is now a treasured country pub.

The majority of the works took place on the trade area ground floor however some works to the first floor managers accommodation bathroom were required. 

The pub continues to serve hearty food and classic drinks to stunning views in that all important country air.

Following completion both the publican and the client were very happy. Since then the pub has been very well received by customers with lovely comments regarding the décor popping up on social media. 

[ - close ]
Seating back at The Bay Horse
Seating outside of the bay horse
Upholstery at the Bay Horse
The trade area at the Bay Horse
The bathrooms at the Bay Horse
The bathrooms at the Bay Horse
The exterior of the Bay Horse
The curtains at the Bay Horse
The seating at the Bay Horse
The seating at the Bay Horse
Loading...