Baresca

Nottingham

The concept was strongly driven by the client’s quest to provide a unique environment focusing on fresh, bright and vibrant qualities that recreate the Barcelona market vibe.

[ + read more ]
Client
Baresca
Location
Nottingham
Category
Restaurant and Bars

The aim was to strip out the dilapidated late-night venue to create a contemporary market café with ground floor dining, a light airy dining space on the first floor and a cellar bar reminiscent of Barcelona’s bodegas. The menu was to be accompanied by the visual feast of a long open kitchen on the first floor with more discreet but still very visible prep kitchen upstairs.

The scheme was meticulously planned with a keen eye for authenticity and understanding of the operational requirements needed to ensure a superb tapas dining experience. Much of the furniture was imported directly from Spain and salvaged windows were used in screens. Reclaimed timbers were also used throughout with the vintage industrial qualities of this amazing building providing a fitting backdrop to a stylish, flowing scheme.

Design and Build Solutions

The ground floor café market and dining  adhere faithfully to the spirit of Catalonia with elements of Barcelona artwork, live plants, high stacked shelves, reclaimed timbers and hanging metalwork creating a light airy space that transforms effortlessly for evening trade. These elements flow through the ground floor adding in culinary theatre with an open kitchen and contrasting cast concrete long tapas bar providing vantage points to watch the chefs work in detail. The rear snug area hints at the earthy shabby chic qualities of Barcelona old town with studded benches, intimate tables and wrought iron seating.

The first floor is bathed in natural light by huge Victorian windows and glimpses of the busy chefs can be seen in the tastefully tiled prep kitchen. Reclaimed doors panel areas from the staircase and the bar continues the same vibrant blue hues from the ground floor. A mirrored planting wall is a subtle nod to the living wall at sister bar Escabeche and a mix of upcycled and vintage furniture from The Revivalist provides an eclectic mix of seating options for diners.

In the basement 'Cellar 9' leads the customer through a wine cellar into old town Barcelona as dark walls, exposed brick and reclaimed timbers create a moody, intense atmosphere with splashes of colourful upholstery. Cast concrete and reclaimed doors form the imposing bar whilst opposite, a striking graffiti work by a local artist, uses elements of Picasso to create a Barcelona street art vibe, a perfect setting for live music and DJs.

[ - close ]
Loading...